Duurzaamheidbalans Brabant 2010

  • Project details



    opdrachtgeverTelos
    start datum2010-01-01
    document

    “De balans is voor Brabant, niet van de provincie„

    W.B.H.J. van de Donk, Commissaris van de Koningin - Provincie Noord-Brabant

Economische en politieke participatie - perceptie beïnvloeding politieke processen


Indicator 3 perceptie beïnvloeding politieke processen
People Economische en politieke participatie
Eis Elke burger heeft zeggenschap in politieke besluitvorming die hem of haar en de samenleving en haar toekomst aangaat en maakt daar ook gebruik van.
Kleurcode orange
Omschrijving indicator
De indicator geeft het percentage kiezers weer dat het oneens is met de opvatting dat men geen invloed kan uitoefenen op de provinciale politiek (‘Mensen zoals ik hebben geen enkele invloed op de provinciale politiek’).
Relatie eis
Interesse in of betrokkenheid bij politieke processen is een voorwaarde voor iedere burger om zeggenschap te hebben in de politieke besluitvorming die hem of haar en de samenleving en haar toekomst aangaat. Maar het is niet de enige voorwaarde. Burgers moeten het gevoel hebben dat hun mening telt en dat zij invloed kunnen uitoefenen op politieke processen. Met andere woorden, burgers moeten ervan overtuigd zijn dat de politiek naar hen (in iedere geval naar de meerderheid van hen) luistert. Met de indicator “Perceptie beïnvloeding politieke processen” krijgen we hier zicht op. In 2010 is de volgende stelling voorgelegd aan het Brabantpanel: ‘Mensen zoals ik hebben geen enkele invloed op de provinciale politiek’. De antwoordcategorieën lopen van helemaal mee eens tot helemaal mee oneens.
Eenheid percentage
(Des)aggregatie
Weging 16.667
Richting +
Norm Rood < 45%
Norm Oranje 45% - 60%
Norm Groen 60% - 75%
Norm Goud > 75%
Data bronnen
Waarde 53.5
Benchmark

Andere duurzaamheidmetingen