Staat van Wijk bij Duurstede

  • Project details



    opdrachtgeverTelos
    start datum2011-11-01
    document

    “Het is goed om eens in de zoveel tijd stil te staan bij al die ontwikkelingen die we doormaken en ons te spiegelen aan onze eigen ambities„

    Robbert Peek, Wethouder - Gemeente Wijk bij Duurstede

Arbeid - ontgroening en vergrijzing


Indicator 3 ontgroening en vergrijzing
Profit Arbeid
Eis De arbeidsmarkt is in evenwicht: kwantitatief en kwalitatief.
Kleurcode red
Omschrijving indicator
Deze indicator geeft aan in welke mate de leeftijdsopbouw van de beroepsbevolking afwijkt van het nationaal gemiddelde. Een aandeel van de beroepsbevolking in de categorieën 15-24 en 25-34 jaar van een procentpunt onder het nationaal gemiddelde telt als –1, een aandeel in de hoogste leeftijdscategorie (45-64) scoort juist positief als deze benedengemiddeld is.
Relatie eis
De leeftijdsopbouw van de beroepsbevolking zegt iets over de toekomstige verhouding tussen de beroepsbevolking en de totale bevolking en daarmee iets over de toekomstbestendigheid van de arbeidsmarkt. Een relatief oudere beroepsbevolking kan een probleem opleveren voor de toekomst doordat de verhouding werkenden/niet-werkenden af zal nemen; dit is de zogenaamde afhankelijkheidsratio. Naarmate er minder sprake is van ontgroening en/of vergrijzing is een regionale arbeidsmarkt beter toegerust voor de toekomst.
Eenheid score
(Des)aggregatie Gemeente
Weging 16.67
Richting +
Norm Rood < -1
Norm Oranje -1 - 1
Norm Groen 1 - 4
Norm Goud > 4
Data bronnen CBS, 2010
Waarde -6.5
Benchmark

Andere duurzaamheidmetingen