Duurzaamheidbalans Brabant 2010

  • Project details



    opdrachtgeverTelos
    start datum2010-01-01
    document

    “De balans is voor Brabant, niet van de provincie„

    W.B.H.J. van de Donk, Commissaris van de Koningin - Provincie Noord-Brabant

Onderwijs - voortijdig schoolverlaters


Indicator 5 voortijdig schoolverlaters
People Onderwijs
Eis Iedereen heeft de plicht ervoor zorg te dragen dat zijn of haar comptenties (blijven) aansluiten op maatschappelijke behoeften.
Kleurcode orange
Omschrijving indicator
Het percentage leerlingen tot 23 jaar die het onderwijs verlaten zonder startkwalificatie (diploma havo, vwo of minimaal niveau 2 van het mbo).
Relatie eis
Veel jongeren ondervinden problemen in hun leerloopbaan, waardoor ze te vroeg stoppen met hun opleiding en geen startkwalificatie halen. Het behalen van startkwalificatie geeft een beter perspectief op de arbeidsmarkt en een eigen plek in de samenleving. Dit is goed voor de jongere zelf, goed voor de maatschappij en goed voor de economie. Het aantal voortijdig schoolverlaters begint landelijk te dalen, maar is nog altijd onacceptabel hoog. Om een grote groep jongeren in Nederland een betere toekomst te geven, hebben de minister en staatssecretaris van OCW de aanval op schooluitval ingezet: een pakket aan extra maatregelen dat schooluitval actief bestrijdt. Voorkomen van schooluitval is beter dan genezen. De maatregelen om schooluitval aan te pakken zijn preventief en gericht op: aanpakken bij de bron, soepele overgang tussen schooltypen, leerlingen bij de les houden en de praktijk als leermeester. Het percentage voortijdig schoolverlaters is dan het percentage leerlingen tot 23 jaar die het onderwijs verlaten zonder startkwalificatie (diploma havo, vwo of minimaal niveau 2 van het mbo) van het totaal aantal onderwijsdeelnemers. Voor elke regio is op deze manier bepaald wat het aantal onderwijsdeelnemers is. De ambitie voor Brabant is om in het schooljaar 2009/2010 niet meer dan 2.7% uitvallers te hebben (bij gelijkblijvende onderwijsdeelname).
Eenheid percentage
(Des)aggregatie
Weging 16.667
Richting -
Norm Rood > 4%
Norm Oranje 3% - 4%
Norm Groen 2% - 3%
Norm Goud < 2%
Data bronnen VSV verkenner www.aanvalopschooluitval.nl
Waarde 3.6
Benchmark

Andere duurzaamheidmetingen