Staat van Utrecht 2010

  • Project details



    opdrachtgeverTelos
    start datum2011-03-11
    document

    “De grootste uitdaging is om balans te houden„

    R.C. Robbertsen, Commissaris van de Koningin - Provincie Utrecht

Lucht - fijn stof


Indicator 3 fijn stof
Planet Lucht
Eis Het verbeteren van de Utrechtse luchtkwaliteit, leidend tot een zodanige luchtkwaliteit in Utrecht dat de effecten op volksgezondheid en vegetatie minimaal zijn.
Kleurcode orange
Omschrijving indicator
Aantal inwoners in de provincie Utrecht dat meer dan 35 dagen in het jaar bloot staat aan een 24-uur gemiddelde concentratie van meer dan 50 μg/m3 (dagnorm), exclusief zeezout.
Relatie eis
Utrechtse burgers die bloot staan aan hogere concentraties luchtverontreinigende stoffen lopen de kans op vroegtijdige sterfte en een aanzienlijk verlies aan gezonde levensjaren. In Utrecht is het wegverkeer de grootste door de mens veroorzaakte bron van luchtverontreiniging, gevolgd door de emissie van fijn stof uit de intensieve veehouderij. Op verschillende locaties (in het stedelijk gebied en langs het hoofdwegennet) is er sprake van blootstelling aan concentraties boven de wettelijke grenswaarden. Het gaat vooral om de emissies van (en blootstelling aan) stikstofoxiden, fijn stof en ozon. Bedacht moet worden dat er geen ondergrens bestaat waaronder de luchtkwaliteit “gezond”wordt. Het verbeteren van de luchtkwaliteit, ook in gebieden waar al aan de wettelijke grenswaarden wordt voldaan is, daarom vanuit gezondheidskundig opzicht zinvol en gewenst. In de provincie Utrecht is fijn stof een van de meest schadelijke stoffen voor de volksgezondheid. Er zijn meerdere manieren om naar de aanwezigheid van fijn stof te kijken. Zo kan men de jaargemiddelde concentratie bekijken, het aantal overschrijdingen van de grenswaarden per jaar/etmaal en het aantal blootgestelde woningen. De laatste is de meest gebruikte aanduiding. Volgens EU-normen mag de gemiddelde concentratie niet meer dan 35 dagen per jaar hoger zijn dan 50 μg/m3.
Eenheid aantal
(Des)aggregatie Provincie
Weging 33.33
Richting -
Norm Rood > 300
Norm Oranje 100 - 300
Norm Groen 10 - 100
Norm Goud < 10
Data bronnen Provincie Utrecht, Rapportagetool luchtkwaliteit, 2008
Waarde 226
Benchmark

Andere duurzaamheidmetingen